in bottnabulletin #23

Bulletin #23

Kära läsare – här kommer ett nummer av Bottna bulletin som präglas av ett krig som är nära om man flyger men annars ganska långt bort på andra sidan Östersjön och varför ska vi bry oss om det, jo för att det påverkar stämning och livskänsla i hela Europa där vi ligger. Vi vill fred men vad menas med det och hur ska det gå till? Vad ska vi göra?

Det är underligt i världen. Först var det inbördeskrig i Syrien och Sverige visade sig från sin allra bästa sida och räddade liv, kanske tiotusentals, i flyktingmottagandet 2015. Numera har detta blivit ett stort misstag som vi aldrig ska göra om. Kriget i Syrien fortsätter men vart de syrier som flyr för sina liv nu ska ta vägen är oklart. Putin och ryssarna hjälper diktatorn Assad med bombningarna av det egna folket. Det går bra, Assad sitter kvar, så varför inte pröva något liknande hemmavid? Låt oss befria Ukraina från sitt självstyre! Lite bomber skadar aldrig.

Det låter inte så farligt, men underligt är det. Hur kan man komma på att det är bra att invadera ett grannland? Ukrainarna blev inte alls glada, de ville ha kvar sitt självstyre och gjorde motstånd – men inte bad ryssarna om ursäkt och inte drog de sig tillbaka. I stället började de ödelägga landet och skjuta ihjäl folket. Voffo? Invasionen går inte ens bra.

Kanske lyckas ukrainarna driva ut angriparna, de gör motkrig med egna bomber och granater. Av detta krigande kommer högar av lik i massgravar eller i vägkanten, soldater och civila om vartannat. Ändå är det svårt att tycka annat än att det är bra att Ukraina segrar. Överfallet lönade sig inte. Kanske förlorar Putin makten i stället för att utöka den. Detta betyder nog också att Kina tänker sig för innan de attackerar Taiwan. Ukrainarnas segrar är motgångar för världens alla envåldshärskare.

Ukraina slåss för demokratin också i Europa säger Zelenski och jag tror honom. Det går ju ett extremhögerspöke runt här och det har haft stöd av Putin på olika sätt. Det är Orban i Ungern, Marine Le Pen i Frankrike, Meloni i Italien – liksom förstås SD i Sverige. Det kommer att bli svårare för dessa när Putins armé inte klarar jobbet. Men priset är högt, det är ukrainarna som betalar och valutan är lik.

Krigen jagar också upp stämningen runtom, alla känner sig hotade och det blir svårare att tänka klart. I Sverige har vi fått en ny regering tack vare knarklangarligor som mördar varandra på gatorna, ett inhemskt minikrig rasar, som handlar om andelar av den stora narkotikamarknaden. Nu ska det bli ännu hårdare tag mot dessa langare men deras köpare talas det inte så mycket om. Det ska också bli skattesänkningar och ännu stramare migrationspolitik. SD har släppts in i den s k värmen, bensinpriserna ska ner liksom elpriserna och ingen ska behöva avstå från något bara för att klimatförändringarna skenar.

Men under krigen och skjutningarna blir klimatkrisen värre och det är den som mest kommer att bestämma liven för barn och barnbarn. Det som är allra viktigast i världen händer trots allt inte i Donetsk utan visar sig bland smältande isberg, översvämningar och skogsbränder.

Det finns sannerligen skäl att vara orolig – men likväl: framtiden är inte bestämd på förhand. Frågan är vad man kan göra åt den. Inte mycket, svarar väl många. Men det beror på vilket tidsperspektiv man har. Små orsaker kan få stora verkningar om man ger dem lite tid. Till exempel kan de lokala förhållandena i Bottna, som har sina fördelar, göra intryck på fyra personer som gör intryck på varsina fyra personer som gör intryck på varsina fyra – det blir redan 64 personer och efter ytterligare några vändor berör vi miljoner; vi får dock hoppas att inte alla kommer på besök annat än till bottnafjorden.se.

Det är ett svårt läge men det gäller ändå att ta det lugnt mitt i all oro. Keep calm and carry on sa de i London när det bombades under andra världskriget. Stillsamt fredligt arbete håller världen uppe, det ändras inte. I klimatkrisens tid behöver fredlighet också betyda hållbarhet mot växter, djur och medmänniskor. Också konflikter behöver fredliga former. Sol, vind och vatten ska ge energin. Förbättra maten med syrning och sång, som med Brigid Lefevre nu senast på café Olivia.

Håll hjärtat och fötterna varma och huvudet kallt. Lev ett liv som är värt att leva, gläd dig över höstlövens prassel i oktobersolen och läs resten av denna bulletin.

Gunnar Bäck