Med allt som pågår i världen kan rubriken ”Superkulturåret 2025” tyckas något apart, men det finns faktiskt fog för att kalla detta år för just det, åtminstone ur ett regionalt perspektiv. Den viktigaste anledningen till det är att regionen, till skillnad från de allra flesta andra politiska instanser, kraftigt höjer kulturbudgeten i år. Faktum är att höjningen på 88 miljoner är den största i regionens historia. Och det är en ramförstärkande höjning, inte en engångsinsats.
Men det är inte bara pengarna som gör 2025 till ett superår. Det är nämligen i år som samtliga 3-åriga verksamhetsstöd är uppe för behandling. Tidigare har de gått att söka i olika omgångar vilket gjorde jämförelser mellan aktörerna svår och tilldelningen av resurser ojämn. Det här är ingen liten sak eftersom det är ca 100 aktörer som har stödformen idag. Hit hör exempelvis centrumbildningar och kollektivverkstäder. I vår del av världen har Gerlesborgsskolan, KKV Bohuslän och Scenkonst Gerlesborg verksamhetsstöd. Längre norrut finns Vitlycke Centre for performing arts och Lokstallet. I Dalsland har Bokdagar i Dalsland och Not Quite verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionen.
Så det är grundläggande kulturell infrastruktur vi talar om. Med avgörande betydelse inte bara för de konstnärer och kulturarbetare som verkar där, utan också för platsens utveckling och attraktivitet. Under flera år har dessa organisationer inte fått någon uppräkning och har samtidigt drabbats av pandemi, inflation och statliga neddragningar. Vi som verkar inom regionen vet detta och vi kommer att göra vad vi kan för att försöka öka stöden. Samtidigt är det nästan 70 nya aktörer som vill komma in och har ansökt om stödformen. Det kommer att vara en grannlaga uppgift att handlägga detta.
Dessutom har regionen sjösatt en ny stödform – projektstöd inom den sociala ekonomin. Sista ansökningsdag var den 10 mars. Civilsamhällesorganisationer har kunnat söka stöd för att genomföra innovativa projekt som bidrar till vidgat deltagande, demokrati och yttrandefrihet och andra projekt som bidrar till samhällsutvecklingen. Som ordförande för den sociala ekonomins råd i Västra Götaland ser jag fram emot att ta del av ansökningarna! Detta nya projektstöd är ett led i regionens arbete att stärka den sociala ekonomin och arbeta mer strukturerat och framåtsyftande. Vi har därför även slutit ett avtal, ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP), med de fyra plattformarna i den sociala ekonomin. Plattformarna är geografiskt uppdelade som kommunalförbunden och här hos oss har vi alltså Social ekonomi Fyrbodal. Här är stora civilsamhällesorganisaationer som ABF, Röda korset och Svenska kyrkan medlemmar. Men även Bottnafjordens inköpsförening.
Kultur, civilsamhälle, demokrati. Jag tror att detta är hörnen i en självförstärkande triangel som blir alltmer relevant och viktig. Det är också här kulturnämnden i Västra Götalands ansvar ligger och det beskrivs i vårt reglemente. Vi kommer därför under hösten att genomföra heldag med utbildning i demokrati för regionfullmäktige. Det är särskilt viktigt, i en tid som vår, att politiker har relevant kunskap demokratins status i världen och om de krafter som utmanar den. Inte minst är det viktigt inför den valrörelse som snart stundar.
För den som vill höra mig tala mer om kultur, civilsamhälle och demokrati utifrån ett grönt perspektiv så går det bra att komma till ett föredrag på KKV Bohuslän den 30 mars, kl 16. Välkomna!
/ Carl Forsberg
1:e vice ordförande för kulturnämnden i Västra Götaland samt ordförande för sociala ekonomins råd