Arbetet mot översvämningar på Bottnafjordens kulturcentrum (där KKV ligger) fortsätter. Vi skrev ju en rapport som är Bottna bulletin 28, en pdf som du lätt scrollar ner till. Arbetet längs Bottnabäcken fortsätter och här kommer lite mer om hur vi tänker.
Bottnabäcken avvattnar Bottna. Den rinner upp bortom Bottna sockenstuga, nära Ivan Stüffes skulpturer och inte långt från Rörane Studio. Den kommer från Vrångstad också med alla fornminnena och den vackra stensatta kanalen som tar emot det dikade vattnet från gamla Skogby vatten. Nedströms Vrångstad ligger det kvarnstenar kvar efter alla skvaltkvarnarna. De båda bäckarmarna möts någon kilometer norr om BKC och rinner förbi, mellan BKC:s hus och Stengården där den brusar i diket och ibland brusar över. I själva verket är BKC ett svämplan dit vattnet söker sig när det är översvämning.
Det krävs en del jobb här och G2:1 som äger området håller på med att fördjupa diket och lägga till ett extra rör under överfarten till Stengården. Därefter följer rensning av bäcken nedströms, på andra sidan stora vägen.
Tanken är att vattnet ska rinna fort förbi BKC och ut i havet, utan att hindras och utan att svämma över. Men då gäller det också att det inte kommer till BKC som en störtflod, vilket den gjorde 24 augusti i fjol. Vi tror på dammar och våtmarker längsmed, gärna med träd och annat grönt längsmed kanterna.
Detta behöver samsas med jordbruket. Å ena sidan vill vi hindra översvämningar på BKC men å andra sidan vill vi gärna ha bröd och annat som kommer från åkrarna. Vi behöver hitta balanser här och vi måste fortsätta prata med markägarna. Planen är att vi ska ha en bättre plan klar i november så vi kan söka pengar från LONA i december, de kan hjälpa med större pengar för våtmarker.
Vi tror också att det vore fint om vi kunde göra en extra bäckfåra förbi BKC så att den rinner på två sidor av området. Om man delade bäcken en bit uppströms, fick man också ett område alldeles norr om BKC där man kunde ställa fler skulpturer och odla grönsaker åt Inköpsföreningen. Men marken ägs av Gerlesborgs gård som förvaltas av Allmänna arvsfonden som ska sälja den. Vi tycker att de kunde stycka av den bit vi behöver, då kunde vi gå ihop med G2:1 som vill skapa en Knutpunkt Bottna med parkering, toaletter, infokontor och cykeluthyrning mellan BKC och Gerlesborgshallen. Men det är inte säkert att Allmänna arvsfonden håller med om det.
Under tiden kan vi göra om diket norr om BKC så att det rinner åt samma håll som diket vi grävde i fjol med hjälp av Direct Action Theatre. I år skulle vi ta hjälp av en minitraktor men tillsammans med en grävare i samspel med mänskliga spadgrävare i en intressant koreografi som filmas och läggs ut på projektets youtube-kanal som väntar på att bli öppnad.
*
Det ska konst till allt sade gumman, petade näsan med tårna. Ibland är omvägar det bästa, då kan man få syn på sådant som man inte hade räknat med. Gräva för hand och sjunga grävarsånger som skallar mellan bergen medan den elektriska grävaren surrar på sitt sätt. Samma gäller bäcken själv som gärna får meandra sig fram så länge den inte fördärvar åkrarna.
Och vandringsleder med rastplatser.
Och en tanke att bygga upp en skvaltkvarn nedom Vrångstad med kvarndamm och allt där Johann kunde mala sitt mjöl – kanske aningen lite mer långsiktigt, liksom idén att låta Skogby vatten återuppstå.
Och: inga fasta anläggningar utan markägares tillstånd!
Detta arbete fortsätter under året, nästa år och året därefter. Det gäller att skydda BKC och bidra till kolsänkor med våtmarker och dammar, och man måste tänka på bäcköringen som går upp förbi Bottna kyrka och till Vrångstad. Och man ska göra alltihop så roligt som det går, vi är människor och liksom i sagorna vill vi leva i fröjd och gamman och om vi inte är döda, lever vi än.
Till sist en länk: https://www.svtplay.se/video/jvvbdpE/fiskarnas-rike/2-stora-fiskar?video=visa&position=2719, 45 minuter och 40 sekunder in i programmet där de berättar om omläggning av en å i Skåne.
*
Café Existens den 22 mars kl 13 i Lilla galleriet: Vad gör vi? med mig kl 13 och Thomas Johansson kl 14.30.
Läs rapporten ”Bottnafjordens kulturcentrum: Teknisk analys av översvämningsrisker och motåtgärder” av Thomas Tor Johansson.
/ Gunnar Bäck