12 december kl 10-12 i Café Olivia, KKV, inleder Stellan Welin på temat Rätten till vår död. Stellan är professor emeritus i etik vid Linköpings universitet och ordförande i föreningen Rätten till vår död.
*
Café Existens finns nu som ett ställe där man kan dricka kaffe och prata existens. Det finns också skorpor, men deltagarna undviker dem för att inte kraset i munnen ska störa lyssnandet. Detta har ägt rum varannan lördag förmiddag och kommer att fortsätta så. Inledare och teman varierar. Under hösten har vi rört oss över vida fält: från den ruggiga situationen i Syrien och Mellanöstern över tanken på basinkomst för alla medborgare till frågan om det Heliga.
Men helheten hålls samman av en önskan att förstå vad som händer i världen och i oss själva – och prata, respektfullt och vänligt, också om svåra ting. Det är en konst som kan övas upp, en förmåga att lyssna efter vad den andra verkligen menar och tolka till det bästa och som förmågan att ta och lämna ifrån sig ordet.
Till våren håller vi fortfarande på att ordna programmet, men en del är klart. Vi börjar den 16 januari. Då är det Britt Ignell som inleder på temat Att formulera ett verk – att prata om något man har gjort, ett konstverk – pratar inte det av sig självt?
Den 30 januari inleder cafévärden kring Konsten att vara människa – ska det vara någon konst och isåfall hur? Längre fram, 9 april, inleder Håkan Karlbrand på ett tema som ska ha med ekonomi att göra, dvs ekonomi sådan som man skriver om på ekonomisidorna i tidningarna. Martin Bucher kommer att prata om polyfoni i äldre musik med hjälp av Höstkvartetten som sjunger vid lämpligt tillfälle. Marcus Nordgren ska prata odling och kultur.
Fler frågor är ute och vi återkommer med det fulla programmet. Något tillfälle lämnas utan rubrik så att caféts besökare kan påverka programmet: föreslå tema och inledare. Att själv ge ett bidrag är en gåva till det gemensamma.
Det blir i allt nio tillfällen, varannan lördag utom påskafton, sista gången den 21 maj. Det kan bli mer, redan vet vi att Anna-Karin Selberg från Södertörns högskola kommer till Gerlesborgsskolan den 30 mars, en onsdag kl 18.30 på kvällen. Skolan har sin egen serie föreläsningar som är öppen för allmänheten, Karl Lydén som är filosofiskt skolad tillhör dem som återkommer, och vi hoppas på fler deltagare.
Cafét har inga egna pengar vilket innebär att verksamheten drivs av intresse och intresserade. Tanken är också att varje deltagare har något intressant att säga, det gäller att hitta former att få det sagt.
Gunnar Bäck, cafévärd
Hemsida: www.re-rapport.se. Klicka på fliken Café existens
Bakgrund
Café Existens är från början en nordisk kulturtidskrift som gavs ut under åren 1978-1998. Redaktör var Anders Weidar tillsammans med Lillemor Sörman, de bor i trakten sedan sent 80-tal och haft redaktion både på KKV och Gerlesborgsskolan. Tidskriften gjorde ett betydande arbete med att faktiskt vara nordisk och publicerade även böcker, som den samiske poeten Nils-Aslak Valkeapääs Vidderna inom mig, eller en stor nordisk poesi-antologi. Det finns en hel låda med tidskrifter som man kan titta i om man kommer tidigt till cafét.
Gunnar Bäck var med och startade Skärkälls eko- och ateljéby. Han är fil dr på en avhandling om teater, Ord och kött. På senare år har han bedrivit studier i filosofi samt undervisat invandrare i svenska. Han har lärarlegitimation och diplom för MIG-MAG, TIG och bågsvets.