Nu är det ett nytt år och mycket händer i världen, i vår trakt och i Inköpsföreningen. Vi står inför stora och spännande utmaningar under år 2020 med fokus på att försöka hejda den globala uppvärmningen och minska utarmningen av den biologiska mångfalden. Senast år 2030 – om 10 år – ska världens koldioxidutsläpp vara halverade om vi ska kunna hålla den globala uppvärmningen under 1,5-2 grader vilket är målet i Parisavtalet. Sverige antog år 2017 ett klimatpolitiskt ramverk bestående av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Målet är att Sverige år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären (http://naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Klimat/Sveriges-klimatlag-och-klimatpolitiska-ramverk.)
Maten och livsmedelsproduktionen står för en mycket stor del av klimatutsläppen och för hoten mot den biologiska mångfalden. I inköpsföreningen försöker vi göra vad vi kan för att bidra i en positiv riktning. Vi ser nu bl a över vårt sortiment för att minska transporter och prioritera när- och härproducerat.
INKÖPSFÖRENINGEN 20 ÅR – JUBILEUMSFEST!
På lördag den 29 februari 2020 är det exakt 20 år sedan Bottnafjordens inköpsförening registrerades hos Bolagsverket. Det var på en skottårsdag år 2000 och vi firar på skottårsdagen 2020. Det blir, som förhoppningsvis alla vet, jubileumsfest m.m. den 29 februari. Information om detta går ut i separata mail.
JULMARKNADEN DEN 14 DECEMBER
Inköpsföreningens julmarknad gick av stapeln den 14 december. Det blev en mycket lyckad marknad med fokus på ekologiska och hållbara produkter, god mat och ett överdåd av bakverk i caféet – tack till alla som bakat! Inköpsföreningen ordnade en ”finloppis” där intäkterna gick till den planerade cafétillbyggnaden. Moonkee Horne stod för en uppskattad barnverkstad. Marknaden var mycket välbesökt – kanske var det publikrekord!
TORSDAGSSOPPA och TORSDAGSARRANGEMANG
har kommit igång igen. Soppa serveras på torsdagar kl 17.15-18.45. Varannan torsdag kl 19.00 är det sedan en föredragning och varannan torsdag en Filosoficirkel som arrangeras av föreningen Bottna Filosofi. Ett program för torsdagssoppa och torsdagsarrangemang finns på hemsidan och ett mail sänds ut inför varje tillfälle.
Vi behöver bli fler i torsdagssoppegruppen! Är du intresserad av att laga en enkel soppa nån torsdag under våren? Maila till Lena Falkheden, lena.falkheden@gmail.com
VAD GÖR INKÖPSFÖRENINGENS ALLA ARBETSGRUPPER?
En stående punkt i detta nyhetsbrev är korta presentationer av de olika arbetsgrupperna/arbetsuppgifterna i inköpsföreningen. Nästa grupp att presentera sig är UPPACKNINGSGRUPPERNA. Det finns 2 uppackningsgrupper och de träffas var fjärde vecka. Den ena gruppen packar upp varor från Biofood och den andra från Biodynamiska produkter i Järna.
Uppackningsgrupperna
Inköpsföreningens två uppackningsgrupper ansvarar för att beställda varor prismärks och hamnar på rätt plats i butiken. Nedanstående beskrivning bygger på hur arbetet går till i den grupp som ansvarar för varor från Biodynamiska produkter i Järna.
Transporten av Järna-varorna kommer oftast vid tre-tiden på torsdagar en gång i månaden. Sammankallande i gruppen är då oftast på plats ifall det är något problem med avlastningen (om det regnar måste vi exempelvis få in varorna snabbt eftersom taket över ingången läcker)
Uppackningsgruppens arbete består i att:
- Alla hjälps åt att ta in varorna.
- Sammankallande räknar ut det slutliga priset, dvs grossistpris inklusive moms och föreningens påslag. Det är olika momssatser på livsmedel och övrigt.
- Alla varor prismärks med tusch på förpackningen eller på en klisterlapp och ställs på respektive plats.
- Senast anlända varor ställs i mån av plats längst bak. Om det inte finns plats ställs förpackningen under hyllorna tills varuvårdarna placerar upp dem efter behov.
- Grupperna ser till att det är snyggt på hyllorna
- Ost som köpts in kontrolleras extra noga eftersom vi har haft problem med mögelangrepp pga fel på vakuumförpackningen. En gång var det även felmärkt pga felleverans. Så numera görs en extra koll på ostleveransen.
- Vid problem är det bara att ringa Katrin på Biodynamiska produkter i Järnas kontor, förklara problemet och ev skicka ett foto. Vi får alltid bra hjälp och kreditnota.
- Sammankallande i gruppen återkopplar ev till varubeställaren
- Prislistan sätts in i en pärm under fliken B
Sammankallande i respektive grupp skickar ut ett meddelande i början av den vecka gruppen ska träffas och påminner sedan igen dagen innan. De personer som varit med vid uppackningstillfället antecknas i en liten bok. Sammankallande i uppackningsgruppen för Biodynamiska produkter är Ann-Sofi Söderling och sammankallande för uppackningsgruppen för Biofood är Eva Hjerling. För övriga medlemmar i grupperna se dokumentet ”Arbetsorganisation” under fliken ”För medlemmar” på hemsidan (här lösenord: Bellebottna).
Föreningen ser gärna rotation i arbetsgrupperna. Vill du byta arbetsuppgift? Kontakta Arbetsorganisationsgruppens sammankallande Jeanette Karlsson, janetkarlsson@gmail.com
TILLBYGGNAD AV CAFÉ OLIVIA – KULTURRUM
På medlemsmötet den 24 november presenterades förslaget till den planerade tillbyggnaden av Café Olivia – det nya kulturrummet. Mötet ställde sig enhälligt bakom ett fortsatt arbete med att förverkliga projektet. På julmarknaden drog föreningen igång insamlingen av bidrag för att finansiera projektet. En ny modell har tagits fram baserad på det senaste förslaget. En av föreningens medlemmar kommer nu att göra bygglovshandlingar och i Tillbyggnadsgruppen kommer vi att arbeta vidare med finansieringen av bygget. Vi hoppas att många många medlemmar vill bidra till detta projekt!
I Tillbyggnadsgruppen ingår: Bengt Gustafsson, Inköpsför., Marcus Nordgren, Inköpsför., Lena Falkheden, Inköpsför., Elisabeth Åström, KKV-b, Stefan Ceder, KKV-b, Malin Sellmann, G2:1 och Janolof Bengtsson, KKV-b & G2:1.
Har du tankar om tillbyggnaden? Maila till olivia@bottnafjorden.se
FOAJÉGRUPP BILDAD
En foajégrupp – som ska ta fram ett förslag på utformning och användning av foajéen/hallen utanför Inköpsföreningens butik/entréen till Stensalen – har bildats. Gruppen bildades på ett samverkansmöte mellan G2:1, KKV-b och Inköpsföreningen i december 2019. I gruppen ingår representanter för alla tre föreningarna. En av anledningarna till att se över foajéen är att de duschar som idag finns i ett rum invid foajéen kommer att försvinna. Detta ger möjlighet att ordna stolsförråd m.m. på annat sätt. Vi behöver också se över placering av hyllor m.m. för Cirkulära Botttna. Det finns också tankar om att inreda utrymmet ovanför Inköpsföreningens butik – exvis till flexibla kontorsarbetsplatser.
I Foajégruppen ingår:
Marcus Nordgren, Inköpsför., Lena Falkheden, Inköpsför., Elisabeth Åström, KKV-b, Kristin Jonsson, KKV-b och Janolof Bengtsson, KKV-b & G2:1.
SAMVERKAN BOTTNAFJORDEN
Bottnafjordens inköpsförening är huvudman för ett nytt kultursystemsprojekt – ett projekt som syftar till att öka samverkan mellan föreningar, kulturinstitutioner och näringsliv i trakterna norr och söder om Bottnafjorden. Julia Chronholm är utsedd till projektledare och kommer att arbeta halvtid under förstudieperioden 1 december – 30 april. En projektgrupp har bildats där Marcus Nordgren är Inköpsföreningens representant.
På torsdag den 30 januari efter soppan kl 19.00 kommer Julia till Café Olivia och berättar och samtaler om förstudien – innehåll och process. Mer information om förstudien m.m. finns på: http://bottnafjorden.se/samverkan/
FINA SKYLTAR PÅ PLATS
Nu finns fantastiskt fina skyltar till Cirkulära Bottna, för information inne i butiken och inte minst över entrédörren till butiken. Tack till Eli Tistelö!
Tips och synpunkter till nästa nyhetsbrev kan lämnas till bottnafjorden@gmail.com
Styrelsen genom
Siv Hermansson, ordförande
Bengt Gustafsson, ordförande
Lena Falkheden, adjungerad