INKÖPSFÖRENINGEN FIRAR 20 ÅRSJUBILEUM!
JUBILEUMSFESTEN
Lördagen den 29 februari var det dags! Det var exakt 20 år sedan Bottnafjordens inköpsförening ek.för. registrerades på Bolagsverket, på en skottdag liksom denna. Denna femåriga födelsedag och 20-åriga jubileum firades med en storslagen fest för medlemmar med gäster, en jubileumsskrift och en konstinstallation. Festen gick av stapeln i Stensalen, Lilla galleriet och Cafe Olivia. Stensalen var dagen till ära förvandlad med textilier, ljussättning och bordsdukning – det blev ett fantastiskt vackert rum och när folk började droppa in var det svårt att förstå att detta är den i vanliga fall stora och tomma utställningshallen. Festen började kl 17.30 med välkomnande, bubbel och mingel. Vid 18 blev det högtidlig invigning med tal av Bengt Gustafsson, en av föreningens två ordförande, som pratade om både föreningens historia och framtid. Därefter blev det en release av jubileumsskriften ’Handel och händelser’ – en skrift om Bottnafjordens inköpsförening som blivit till under vintern. Från början tänkt att bara ha halva antalet sidor men efter hand insågs det att det behövdes långt fler sidor för att ge någon rättvisa till föreningens historia och bredd. Det blev en skrift full av samtal och bilder, historia och framtidsspaningar. Därefter var det dags för en utsökt jubileumskonsert med klassisk musik, Martin Bucher på gitarr och Günter Voss på fiol.


Kl 19 var det dags för mat och dryck – en överdådig buffé som dukats upp med medlemmarnas mat (förhoppningsvis lagat med många råvaror från butiken). Vin och öl m.m. serverades i puben. Efter buffén dukades desserter fram och avnjöts.

På scenen avlöste musikuppträdanden och en och annan presentation varandra under kvällen. Vid 23-tiden började sedan dansen med DJ:s Björn Hansson och Kristin Jonsson. Summa summarum – en fantastisk fest och både ett hyllande för den tid som varit och ett firande av de år som komma skall!
JUBILEUMSSKRIFTEN
Under jubileumsfesten var det release av jubileumsskriften Handel och händelser – en skrift om Bottnafjordens inköpsförening – en innehållsrik bok på hela 64 sidor! I skriften summeras erfarenheter från föreningens tjugoåriga verksamhet, här finns presentationer och reflektioner kring vår verksamhet på temana mat, möten och möjligheter och också spaningar inför framtiden. Det går att ta handeln i egna händer!

Jubileumsskriften är ett specialnummer av Bottna Bulletin med Catharina Göransson som gästredaktör. I redaktionsgruppen har också ingått: Gunnar Bäck, Lena Falkheden, Boban Kalmar och Marcus Nordgren. Boken är tryckt i 300 exemplar.
Alla aktiva medlemmar får ett ex av jubileumsskriften som gåva från föreningen. Om du inte redan tagit ett ex på festen så finns boken i butiken. Skriv ditt namn på listan när du tagit ett ex! Vi återkommer med information om hur man gör om man vill ha flera exemplar.
JUBILEUMSINSTALLATION
I Lilla Galleriet finns en installation av Catharina Göransson. Installationen har titeln PÅSARNA och är tillägnad Inköpsföreningens 20-årsjubileum. Installationen kan ses t o m mitten av mars.
Påsarna En installation (2020)

Påsarna är insamlade från medlemmar i Bottnafjordens inköpsförening och har använts vid inköp av lösviktsvaror, somliga har handskrivna anteckningar om pris och innehåll.
En hyllning till den kraftiga papperspåsen som kan återanvändas och som åldras så vackert.
Lilla Galleriet KKV-B 28 februari 2020
Catharina Göransson
Med assistans av Eli Tistelö
INVIGNINGSTAL AV BENGT GUSTAFSSON
Bottnafjordens inköpsförening ek.för. – mat, möten, möjligheter m.m.
Stödnoteringar till invigningstal på festen under 20-årsfirandet den 29 februari 2020
Inköpsföreningen startades när ICA-butiken lades ned för 20 år sen. Vi kan se bakåt 20 år och se hur det har blivit och försöka att spana in i de följande 20 åren och fundera på hur det kommer att bli, vilket ju är betydligt svårare. Vi påverkas ju precis som alla andra av vad som händer i närområdet och i omvärlden.
Föreningen har under 2019-2020 två ordförande Siv Hermansson och jag. Vi tycker att det visat sig vara effektivt, trevligt och att det också speglar föreningens grundsyn då hela föreningens verksamhet bygger på att vi hjälps åt genom ideellt arbete.
Vad är Bottnafjordens inköpsförening? Här finns flera svar. – Rent organisatoriskt/formellt en ekonomisk förening – Framförallt är dock föreningen alla ni som är här ikväll. Vi är ca 160 aktiva medlemmar. Vår organisation är fantastisk och imponerande och allt arbete är ideellt. Se bara listorna på väggen i butiken över alla arbetsgrupperna, ca 30 stycken. Var och en med sitt ansvarsområde.
Alla drar sitt strå till stacken i form av styrelsearbete och arbete i någon av alla arbetsgrupper. Cirka 30 stycken, styrelsen och ekonomigruppen ej inräknade. Utöver de grupper som direkt arbetar med varuhanteringen och butikslokalen så finns organisationsgrupp och ekonomigrupp, nog så viktiga för att allt ska fungera bra. Finns även ”enpersonsgrupper” som utför sina uppgifter, kan vara hämtning av vissa varor, dörransvar mm.
Vidare finns en grupp som ansvarar för utbyggnaden av kulturrummet, en som tar sig an köket och en som arbetar med utformning/ disposition av foajén. Många personer är med i flera arbetsgrupper!
Föreningen utgör också ett nav och en grogrund för goda ideer som har fött många olika verksamheter och aktiviteter.
Devisen: mat, möten, möjligheter har visat sig bli verklighet på många sätt. Här utgör Café Olivia och själva butiken en fast fysisk plats som mycket utgår ifrån.
Exemplen på positiva följdverksamheter är bland annat: Café Olivia där vi planerar utbyggnad med ett Kulturrum. Vidare: Filosofiförening – Café Existens – Fossilfritt Bottna – Cirkulära Bottna (kläder och saker) – Låneverksamhet – Samåkningsgrupp – Torsdagssoppa – Rekoring för beställning och avhämtning av lokalt odlade produkter.
Utöver detta:
Projekt Samverkan Bottnafjorden med inköpsföreningen som projektägare. Sker med stöd av regionen och Sotenäs Kommun. Möte på måndag den 2 mars kl 18 på Faltins Magasin i Bovallstrand. Fjorden ska vi inte se som en barriär som skiljer oss åt utan tvärtom förenar oss så som den gjorde när samhällena i Bohuslän byggdes och man färdades på havet. Samverkan ska hjälpa oss att tänka över och förbi kommungränser och andra hämmande formella och mentala gränser.
Många i föreningen är engagerade i frågan om säkra gång- och cykelvägar kring Bottnafjorden med omnejd. Gerlesborgsskolan till Brygge och i förlängningen även till Bovallstrand. Även norrut från Gerlesborg mot Hamburgsund sker aktiviteter för att skapa säkra möjligheter att gå och cykla.
För ett par veckor sedan flyttade vi med glädje ett styrelsemöte från Café Olivia då det skulle vara en grupp föräldrar med barn som skulle träffas i Cafét. Ett mycket bra initiativ!
Konstateras kan att Bottnafjordsområdet ligger i utkanten av två kommuner, Tanum och Sotenäs med närhet till Munkedalgränsen. Avståndet till den kommunala ”makten” i Tanumshede och Kungshamn är långt, framförallt kanske mentalt. Fast när man är här så känns det som att man är i centrum av något stort och fint och att det är kommunernas centralorter som ligger långt bort.
Om 20 år så är det kanske ändå längre till kommuncentrum? Det stod visserligen i Bohusläningen i veckan som gick att varken Strömstad eller Tanum är intresserade av någon sammanslagning. Senaste kommunöversynen var 1974, för 46 år sen. Det är inte otroligt att något händer under de kommande 20 åren. Då kanske Tanum ska ingå i Strömstads kommun och Sotenäs i Lysekils kommun. Man kan ju misstänka att de som varit städer inte vill ta en underordnad roll i namn och centralortsfrågan.
Desto viktigare att bygden kring Bottnafjorden framöver syns och hörs i positiva sammanhang på alla sätt man kan för att markera att det är en plats med betydelse för många människor, att området har många värden och är viktigt för många verksamheter.
Konst – bildkonst, musik, dans, kulturhistoria – kultur i alla former. Miljöengagemang, hållbart levnadssätt, lokal produktion av livsmedel mm. Fantastisk miljö för den som sitter framför en skärm och arbetar eller har annan verksamhet som inte måste ligga i ”stan”. Miljömässigt bra kommunikationer med cykel, bil och kollektivtrafik. Förhoppningsvis bra bostäder till rimlig kostnad för alla kategorier av människor. Vänboendet är ett bra exempel!
Vad kan komma i framtiden? Lite lösa spekulationer!
Kooperativ öppen förskola och förskola. Starten kanske redan är gjord?
Bilpool med gemensamt ägda fordon av olika storlek och funktion drivna på ett så miljömässigt bra sätt som över tid blir möjligt.
Utökad samåkning
Ökad cykling och gående på bra och trafiksäkra vägar.
El/gasbuss med täta turer från Kungshamn/Smögen via Hunnebo/Bovall och Gerlesborg/Brygge vidare till Dingle för anslutning till bra bekväma tåg som går ofta på en väl underhållen Bohusbana mellan Strömstad och Göteborg.
Eldriven taxibåt över Bottnafjorden för bra förbindelse mellan Gerlesborg och Bovallstrand. Kanske inte lönsamt idag men kan bli. Skulle även kunna bli ett alternativ för att komma ut på sjön till holmar och skär även om man inte har egen båt? Båten har självklart giftfri bottenbehandling!
Varierat utbud av bra bostäder till rimlig kostnad för alla kategorier av människor.
Avslutningsvis
Riktar jag ett tack till de som startade föreningen! Utan er så hade det inte blivit fest ikväll.
Siv och jag vill också passa på att tacka er alla för allt ideellt arbete ni lägger ned i vår förening!
Nu utbringar vi en skål för föreningen och önskar föreningen och oss alla lycka till inför de kommande 20 åren!!
SKÅL!
FRÅN OSS ALLA TILL ER ALLA:
STORT TACK till alla som på olika sätt bidragit till ett fantastiskt 20-årsjubileum för Bottnafjordens inköpsförening – medlemmar, gäster och musiker.
TACK till alla som hjälpte till under kvällen och till alla som städade på söndagen!
Tack till musikerna:
Tomas Ahlstrand
Andreas Andersson
Ivo Beno
Mira Bymark Beno
Martin Bucher
Stefan Ceder
Margareta Johansson
Sara Kaltenbach
Anders Söderling
Günter Voss
och de som sjöng på ”öppen scen”
Tack till festkommittén:
Kerstin Bucher
Gunnar Bäck
Marie-Louise Ceder
Lena Falkheden
Catharina Göransson
Lena Helsing
Marcus Nordgren
Lydia Sandrén
Anders Söderling
Tack till redaktionskommittén för jubileumsskriften:
Catharina Göransson (redaktör)
Gunnar Bäck
Lena Falkheden
Boban Kalmar
Marcus Nordgren
Tips och synpunkter till nästa nyhetsbrev kan lämnas till bottnafjorden@gmail.com
Styrelsen genom
Siv Hermansson, ordförande
Bengt Gustafsson, ordförande
Marcus Nordgren, adjungerad
Lena Falkheden, adjungerad