Protokoll från styrelsemöte 9 november
klockan 17-19.30 via ZOOM
Protokoll nr 6
Närvarande: Britt Johansson, Agnes Rajnak, Kerstin Bucher, Barbro Bliss,
Carl-David Granbäck, Robert Kalmar, Lena Falkheden och Eli Tistelö.
Adjungerad: Marcus Nordgren
Inbjuden för att rapportera: Gunnar Bäck
Rapport
På ett öppet möte för ett halvår sedan valdes en interimsstyrelse inför att bilda en förening med namnet ”Fossilfritt Bottna”. De tre som har arbetat i denna grupp är
Gunnar Bäck, David Wingate och Gustav Karlsson. De har inte möjlighet att driva detta vidare eller att vara drivande i att bilda en förening, men de vill genom en avrapportering/redovisning lämna över vad de hittills har kommit fram till. De flesta sakuppgifter har David Wingate tagit fram. Gunnar medverkar gärna i fortsatt arbete.
Klimatsituationen kräver att vi slutar bränna fossilt bränsle och Gunnar berättade att han och David koncentrerat sig på omställning av bilkörandet. Det vore fantastiskt att kunna minska förbränningen av fossilt drivmedel på landet! (”Landet” framhålls ju ofta som ett exempel på områden där det är omöjligt att förändra detta.)
Det finns just nu en fossilfri diesel som kallas HVO100 (Hydro treated vegetable oil)
De flesta bilar går att köra på detta drivmedel, men alla fabrikanter godkänner det inte.
Kungshamnsfiskarna som levererat diesel i alla år, levererar det fossilfria drivmedelet tillverkat av Neste, som görs på svartlut, en biprodukt vid massatillverkning.
Gunnar har tittat efter ett bra ställe där en tank för HVO100 skulle kunna placeras och dit drivmedel skulle kunna levereras. Lämpliga ställen för en tankstation skulle kunna vara:
vid konsthallen, i Bärfendal eller på KKV.
Ett förslag är att ställa en mack i ett av stenknackarbåsen på KKVs stengård. (KKV-B har sagt nej till detta.)
Diesel är inte så lätt-antändligt så det skulle kunna funka bra. Det går att hyra en mack för 1600 kr i månaden. Själva drivmedlet är ca 2-3 kr dyrare per liter än fossilt drivmedel.
Arbetsgruppen har haft kontakt m Miljöförvaltningen i Tanum som säger att de är välkomna att komma in med en ansökan med en plan, så kan de fatta ett beslut.
Elbilar är ett annat alternativ. De finns nu att köpa i olika prisklasser.
Åsa Cannif på Bottna Inn har laddstolpar för elbilar. Haken när det gäller elbilar är batterifrågan, (kräver bl a olika jordartsmetaller vid tillverkning) och batterierna behöver bytas.
Bilpool är ett annat sätt att minska fossilanvändandet. Att bilda bilpooler gör att vi kör färre bilar. Brandt i Dingle vill gärna medverka till att bilda en bilpool i trakten.
Samåkning är ett annat spår. Där har tyvärr pandemin kommit emellan.
Fossilfritt är en stor fråga och vi behöver jobba med detta.
På tio år måste vi avveckla fossilberoendet och det är angeläget att vi inte tappar bort den här frågan. Inom en månad ska arbetsgruppen komma med en skriftlig redogörelse.
Efter denna rapport inleddes det egentliga styrelsemötet
1. Mötet öppnades
av Britt som hälsade välkomna.
2. Mötesordförande
Till mötesordförande valdes Britt.
3. Mötessekreterare
Till mötessekreterare valdes Eli och till justerare valdes Lena.
4. Dagordningen
godkändes med några tillägg.
5. Föregående mötesprotokoll
Det fanns inga frågor kring föregående mötes protokoll och detta lades till handlingarna.
6. Fossilfri diesel, Gunnar Bäck och David Wingate informerar
Se Gunnars rapport ovan.
7. Rapport: Extrastämman
Extrastämman avlöpte väl. Några var närvarande i Lilla Galleriet och några var med via videolänk. För dem som deltog via länk var det lättast att höra när den som talade stod nära datorn i lokalen. De som talade längre bort i rummet var lite svårare att höra.
Det uppstod lite diskussion kring val av valberedning och kring val av revisor och revisorssuppleant. Britt hade skrivit ”Lekmannarevisor” i dagordningen eftersom västra Götalandsregionen använder det begreppet i sina krav.
Enligt våra stadgar ska det finnas både social och traditionell revisor, och valberedningen ska inte bereda valet av sig själva. För detta ansvarar styrelsen.
Ann Laurentz väljs till föreningens interna revisor. Joanna Schröder och Ami Engström valdes som suppleanter med ansvar för den sociala revisionen.
Pia och Gunnar fortsätter som valberedning fram till årsstämman för verksamhetsåret
2020. Båda har sagt att de inte vill fortsätta efter det. Styrelsen behöver börja jobba på att hitta en ny valberedning tills dess. Tre personer är ett lämpligt antal. Vi får alla i uppdrag att fundera. Agnes framhöll att det är vanligt att be gamla ledamöter att komma med förslag. De kan ge en bra beskrivning av uppdraget. Vi tar upp denna fråga i början av nästa år.
8. Rapport från möte med kultursystemprojektet Samverkan Bottnafjorden
a) Bottnabullentinen
Marie-Louise lyfte på Samverkansmötet idén om att göra ett nummer av Bottnabulletinen, som handlar om kultursystemprojektet. Det finns ingen i projektet som har tid och kraft att skriva, men de som jobbar med Bulletinen får gärna ringa upp och intervjua. Gunnar och Marcus är de som jobbar med bulletinen. Marcus berättade att bulletinen har fått frågan från Bottnafjorden glöder. (Under det eventet är det tänkt att alla kultursystemprojektets grupper ska synas.)
b) Matkarta
Det kommer att göras en matkarta inom temagruppen Lokal produktion och konsumtion och en fråga är om det efter projektets slut skulle kunna bli så att en arbetsgrupp i inköpsföreningen tar över uppgiften med att uppdatera kartan.
Styrelsen funderade kring detta. Kanske kunde uppgiften kopplas till gruppen som jobbar med lokalt sortiment? Det kommer hela tiden in nya medlemmar och var och en behöver en uppgift. Någon framförde att det är bra om inte allt som handlar om lokal mat hamnar under Inköpsföreningen.
c) Efter kultursystemsprojektet är slut-fortsättning
Den här uppgiften handlar om att hålla liv i nätverket, att underhålla en
Digital-plattform och att hålla 2 möten per år för att hålla nätverket vid liv.
Kanske även detta skulle kunna göras av en arbetsgrupp?
Möjligen är detta en för omfattande uppgift att lägga på en arbetsgrupp.
Det vore idealt om det vid projektets slut kunde bildas en paraplyorganisation med alla som ingår i projektet: Tossene byalag m fl. Tanums kommun har regelbunden kontakt med samhällsorganisationer/samhällsföreningar. I Gerlesborg/Bottna saknar vi en samhällsförening och en paraplyorganisation skulle kunna fylla det tomrummet. Detta är en fråga för projektet att jobba med. Det är viktigt att Inköpsföreningen inte tar på oss för mycket arbete. Att vi inte lovar för mycket.
Agnes kom med en idé om att Inköpsföreningen ska skaffa en gyllene bok där vi skriver in goda idéer som för tillfället inte kan förverkligas men som inte ska glömmas bort.
Vill Inköpsföreningen delta i Bottnafjorden glöder så behöver vi anmäla detta i början av december. Bottnafjorden glöder är en helgfestival för att visa oss för varandra, och för att visa allt det som händer runt fjorden. Som huvudman för kultursystem-projektet bör vi absolut vara med. Kanske kan Café Olivia ha öppet. Vi skulle kunna prata om lokal produktion. Styrelsen bestämde att säga ja nu och att diskutera vidare på nästa möte kring hur vi ska delta.
En synpunkt som framkom är att om vi gör ”reklam” för inköpsföreningen blir vi kanske ännu fler och hur många medlemmar kan vi bli? Detta är en viktig diskussion och den måste vi ta någon gång, men just på detta möte fanns det inte tid. Britt anmäler oss som förening.
9. Rapport Arbetsorganisation
Julia har svarat på vår förfrågan om arbetsinsats.
På förra styrelsemötet bestämde vi att föreslå för Julia att om hon vill bli medlem i Inköpsföreningen så kan hon lägga sina fyra arbetstimmar per månad på att informera kring kultursystemsprojektet. Julia har meddelat att hon i dagsläget inte har tid att bli medlem.
En ny medlem har kommit in i arbetsorganisations-gruppen. Hon heter Cecilia Kent och det känns bra med förstärkning.
Vi behöver en rutin för att nya medlemmar ska komma in i medlemsregistret.
Beslut: Arbetsorganisations-gruppen genom Jeanette meddelar kassören Agnes när nya medlemmar kommer in.
Annelie som beställer från Biofood kanske behöver förstärkning i sin arbetsgrupp.
Arbetsorganisations-gruppen kollar.
10. Rapport från höstmarknaden
Höstmarknaden blev mycket välbesökt och lyckad. Eftersom det var så osäker kring vädret köptes inga annonsplatser där det brukar annonseras. Att det trots allt kom SÅ många visar att vi inte behöver annonsera på det traditionella sättet.
Under marknaden fanns bord både inne och ute. Alla stod med ordentligt avstånd och det var coronamässigt. Nästan 2000 kr för bordshyra kom in och ca 8000 från cafét. Många medlemmar lämnade in bakverk. Pengarna från höstmarknadens café ska gå till akustikplattor
och de är redan beställda!
11. Ekonomi
a) Förhandla om rabatter för medlemmar
De första åren jobbades det med att kontakta lokala butiker
som gav rabatter till medlemmar. Föreningen såg det som ett sätt att uppmuntra lokal handel. Detta har inte underhållits och frågan är om vi vill jobba med något sådant igen.
Till exempel kunde det bli uppgift för en ny arbetsgrupp.
Efter diskussion bestämde vi att inte satsa på detta spår mer. Vi släpper den här frågan och låter våra tidigare kontakter rinna ut i sanden. Vi har inga åtaganden som vi behöver avsluta.
b) Stöd till G2:1 – förslag att ”köpa” fler förlagsandelar
Det är unikt att G:2:1 som är en ekonomisk förening äger en fastighet i detta kustnära läge. Och att vi kan hyra lokaler här till rimliga priser. Hur kan vi stödja G:2:1.
Inköpsföreningen har lagt en medlemsinsats i G2:1.
Flera gånger har G:2:1 uppmanat sina medlemmar att köpa förlagsandelar. Det vore bra om vi hade möjlighet att stödja med några tusen. Frågan flyttas till punkt 14 på dagordningen.
Vi har fått besked från Skattemyndigheten efter att vi inte kan dra av skatt för årsavgifter. Gåvor är ok, men årsavgifter måste vi skatta för.
Agnes föreslår att torsdagssoppor och caféinkomster ska redovisas som gåvor. Överskott.
Kan gå in som gåvor till kulturrumsprojektet.
Nu finns det ett bankkonto till kulturrumspotten. Styrelsen säger ja till förslaget.
Agnes skulle vilja ha en förteckning över vem som är kontaktperson för vilka lokala produkter. Annars rullar allt på och det funkar bra med leverantörerna och de ansvariga.
12. Zoomprenumeration
Vårt abonnemang heter ”Samverkan Bottnafjorden”.
”Kultursystem: samverkan bottnafjorden” heter hela projektet.
Kultursystemprojektet betalar den prenumeration som vi använder så vi behöver inte teckna ny prenumeration. Administratörer med rätt att loggan in är: Britt, Julia, Marcus och Ann-Sofie Söderling (som håller i Bottna filosofi). Det är bra om det inte är för många administratörer för att minimera misstag. Zoom har ett bra kalendersystem så det riskerar inte att bli dubbelbokningar.
13. Nya medlemmar
Ansökningar har kommit in från:
Radha Pandey
Shiva Anoushirvani
Rolf Bjelm
Roy Wedin
Louisa Swenne
Jonna Johansson
Lars Lindberg
Dessa personer har ansökt och fått information om vad som gäller i föreningen.
Vi antar dessa personer. Och de kommer att få information och välkomnande på nästa introduktionsmöte. Om det skulle vara så att det inte går pga. corona-situationen får mötet skjutas upp.
Frågor uppkom om rutiner kring nya medlemmar. I stadgarna står det att styrelsen ska godkänna alla nya. Vad ska godkännandet innebära? Vill vi begränsa på något sätt?.
Hur ser vi till att alla nya får ordentligt med information och kommer in i föreningen?
På nästa styrelsemöte pratar vi om vilka rutiner som ska gälla.
Nästa introduktionsmöte
6/12 hålls nästa introduktionsmöte för nya medlemmar.
Tillfällig medlem
En gästförfattare, Christine Falkenland kommer att vara här och arbeta under en tid. Catharina Göransson har frågat om hon skulle kunna bli tillfällig medlem och handla i butiken medan hon är här på KKV.
Beslut: Christina får handla med någon annan som är medlem.
Eli kan vara värdinna om det behövs.
14. Hyresavtal KKV och G2:1
Britt och Agnes rapporterade att första mötet i denna fråga har hållits.
Det var ett bra möte och alla var överens om att hitta win-win-lösningar. Hallen utanför butiken där vi kar har Cirkulära Bottna måste tömmas innan 3 dec då det blir en stor konstutställning. KKV vill att vi gemensamt tar ansvar för köket, cafét och Lilla Galleriet. Representanter från KKV vill vara med i café-gruppen. KKV vill ta över själva hyran av cafét och galleriet. Vi blir i så fall hyresgäster och betalar bara för de tider vi använder lokalerna. Inga beslut är fattade ännu. 2/12 är nästa möte.
Det är viktigt att vi har ett styrelsemöte innan det mötet.
Beslut: Nytt styrelsemöte där vi diskuterar denna fråga blir 25/11 kl 17.00.
Eftersom tiden runnit ut bordlade vi resten av dagordningen (förutom 15 b, corona-situationen) till detta möte.
15. Café och butik
a) Utse en Köksplaneringsgrupp
b Corona-situationen
Styrelsen fortsätter att ha digitala möten.
Hur kan vi höja säkerheten för de som jobbar med att hålla öppet i butiken?
Förslag om plexiglas vid disken kom upp. Någon invände att plexiglas inte hjälper eftersom vi inte har ventilation i butiken.
Vi kan handla åt varandra.
Vi köper in engångs-munskydd till alla som handlar.
Barbro erbjöd sig att tillverka visir som kassören kan använda i kombination med munskydd.
Vi rekommenderar medlemmar som har nyckel att handla på andra dagar än torsdagar. Marcus skriver detta i ett utskick.
- Ärendelistan
17. Övriga frågor
Lena: Ska vi trycka upp fler ex av jubileumsskriften?
- Mötet avslutas
—————————————- —————————————–
Britt Johansson, ordförande Eli Tistelö, sekreterare
——————————————-
Lena Falkheden, justerare