11 mars 2021

Äntligen så har vårsolen kommit på allvar och man kan njuta av ljuset och värmen! Hoppas att vi snart kan sitta ute och mötas över en kopp kaffe eller njuta av torsdagssoppa igen på Café Olivia.

Avsaknaden av fysiska möten känns i både kropp och själ!

 

NYTT HYRESAVTAL
Strax innan nyår så undertecknade vi nya hyresavtal mellan Inköpsföreningen och G2:1. För butiken har vi ett avtal på tre år och för Cafélokalen är avtalet på ett år. Tidigare har vi inte hyrt cafélokalen under sommaren, men nu hyr vi lokalen hela året. En samarbetsgrupp har skapats med representanter från oss, KKV och G2:1 för att gemensamt ansvara för verksamheten under hela året.

Hyran för Butiken inkl. förråd är 13 500 kr per år, 45 kvm (300 kr/kvm per år) samt del av förrådsbyggnad (Huggarbåset) är 3000 per år, 25 kvm (120 kr/kvm per år)

Kallhyra för caféet utgår är 7 750 kr per år, 31 kvm (250 kr/kvm). Tanken är att vi skall skriva ett separat avtal om värme och el.

Den ökade hyreskostnaden kan i framtiden innebära att vi kanske får justera ekonomin med t.ex högre påslag på våra varor eller på annat sätt. Detta återkommer vi med längre fram om det blir aktuellt.

 

KULTURSYSTEMPROJEKTET SAMVERKAN BOTTNAFJORDEN

Bottnafjorden glöder – en digital folkfest
Arrangemanget blev väldigt lyckat med många som deltog på olika sätt. Vi återkommer med mer info när Julia (projektledaren) har hunnit sammanställa statistiken.

Cykel- och gångvägar
Nu börjar cykel- och gångvägen från Gerlesborg till Bryggekrysset bli klar. Detta är mycket glädjande!

Bottnafjordens Bostadstorg
Nu finns en lokal bostadsförmedling på Facebook: Bottnafjordens Bostadstorg. Det är bostadsbrist i Bottna/Gerlesborg och hela trakten kring Bottnafjorden! Om du vet någon som har ett hus/gäststuga/lägenhet eller mark att hyra ut så tipsa gärna om vår lokala bostadsförmedling. Det är väldigt många som vill flytta till vår bygd och bo här hela året! Du kan också kontakta Julia Chronholme (j.Chronholm@gmail.com) eller Lena Falkheden (lena.falkheden@gmail.com).

 

VÅR EKONOMI
Snart stundar årsstämman och vår redovisnings/bokslutshjälp har den senaste tiden haft fullt upp med att bli klar med bokslutet. Glädjande är att svinnet för år 2020 tycks bli mycket lågt – 1.46 %.  Tyvärr så har vi i styrelsen också tråkiga nyheter vad gäller ekonomin. När den ekonomiska redovisningen för verksamhetsåret 2020 inleddes fick vår kassör signaler om att det skulle bli svårt att redovisa kostnadsmomsen (kallar det så eftersom jag tycker det blir lättare att förstå) för de kostnader vi har i kultursystemprojektet Samverkan Bottnafjorden. Inköpsföreningen är ju huvudman för projektet som finansieras av Västra Götalandsregionen. Eftersom denna moms inte finns med i budgeten för projektet så det kan innebära att vi får ett underskott i resultat- och balansräkningen.

Det är ingen vits att försöka hitta någon syndabock i den uppkomna situationen. Både den förra styrelsen och den nuvarande har levt i okunskap och i god tro. Nu har jag (Britt) och vår kassör Agnes jobbat intensivt med att kontakta Skatteverket, Västra Götalandsregionen (VGR), projektledaren och Coompanion för att hitta möjligheter till att minimera skulden. Julia, som är projektledare, kommer att gå ner till 25% under de två sista månaderna av projektets FAS 2 och budgeten är reviderad. Jag kommer att informera alla arbetsgrupper i projektet samt även ha kontakt med Björn Ohlén, VGR, som är vår mentor i projektet.

I dagsläget vet vi att det troligtvis kommer att bli ett nollresultat i slutredovisningen för Fas 2, som blir slutredovisat 2021 För Fas 1, som är slutredovisad, blir det en skuld. Vi återkommer med exakta siffror så snart som möjligt. Vår kassör Agnes och vår externa revisor har begärt att få besked från Skatteverket för att få ett definitivt besked om momsskulden.

Trots denna tråkiga situation så har och görs det mycket fantastiska saker i projektet Samverkan Bottnafjorden och med alla ideella krafter så hoppas jag att vi kan fortsätta att utveckla vår bygd.

 

Förändring vid kontoinsättning. Swish utgår, bankgiro 5510-2081 består
Swish är otroligt bekvämt att använda för privatpersoner! Men dyrt och tungt att hantera för föreningen. Vad vi inte visste förut är att Swish också likställs med kontanter. Vi har byggt upp vår försäljning utan kontanthantering, bl a för att klassas som automatbutik och därmed undvika Skatteverkets krav på kassaregister. Nu får vi anpassa oss och helt sluta använda Swish när vi fyller på våra konton. Vi jobbar på att få till en lösning även för elevernas betalning för sina inköp.

 

Varma solhälsningar från styrelsen
Via Britt Johansson och Lena Falkheden