Bråkkalas 29 sep. / Utställning Galleri Ranrike / Lyssna och Lär / Skogsinventeringskurs / På Rörane Studio 5 okt. / Carbon Ruins 17 okt.

BRÅKKALAS DEN 29 SEPTEMBER

Söndag 29 september kl. 12-15 öppnar vi Linmuseet för årets Bråkkalas.
Ta med ditt lin och kom och bråka och bered det hos oss.

Fika.
Butiken är öppen.

Gratis för medlemmar.
Övriga 100 kr.
Det går bra att bli medlem.

Live folkmusik från Bohuslän och Scotland.

Välkommen!
https://bohuslin.se/


Sylvette Wikström
Natt & dag = Blått & grönt

4 oktober – 15 november 2024
Vernissage fredag 4 oktober klockan 14.00
Galleri Ranrike

Mer info: affisch Sylvette Wikström 2 2024.pdf


Lyssna och Lär
Föreläsnings- och berättarföreningen i Sotenäs

Är utbildning och hälsa olönsamt?

Lena Sommestad

Den svenska välfärdsstaten är i kris, med stora och eftersatta behov i vård, omsorg och skola. Sedan 1990-talets ekonomiska kris har sänkta skatter haft högre prioritet. Så är det fortfarande. Är det en god investering?
Vi måste utmana den rådande synen på tillväxt och välstånd. Det menar Lena Sommestad, tidigare professor i ekonomisk historia och författare till essän Människan först – Välfärdspolitik som investeringspolitik. Svensk ekonomisk politik styrs idag av idén att välstånd ytterst skapas på marknaden, som därför ska främjas. Vård, skola och omsorg betraktas som kostnader som belastar samhällsekonomin. Men med nedslag i ekonomiskhistorisk forskning visar Sommestad hur vägen till välstånd i stället ytterst beror på vilka mänskliga resurser som ett land kan mobilisera.

Kulturhuset Hav och Land, Hunnebostrand
Torsdag 3 oktober kl. 19.00
Fri(villig) entré Varmt välkomna!

Mer information: 24-10-03 Lena Sommestad.pdf


Lär dig mer om strukturell bedömning av skogen, artkunskap och skogshistoria, bland annat under denna tvådagarskurs.

Skogsinventeringskurs med Steve Daurer 5 och 6 oktober

Kursen: Kommer omfatta strukturell bedömning av skogen, skogshistoria, artkunskap men också information om hur och var man registrerar artfynd samt kontakten med myndigheter. Inbjudan gäller både nybörjare och de med mer erfarenhet och kunskap. Vi lär av varandra och välkomnar alla som är intresserade av skogsfrågor. Man behöver inte vara medlem i Naturskyddsföreningen även om det är önskvärt. Vi inbjuder andra föreningar och organisationer som vill lära mer, Kursen kommer ske enbart utomhus i skogen. Möjligen blir det en samling med fika och brasa eld vid något vindskydd.

Kurstider: Lördag 10.00-17.30 Söndag 9.00-16.00

Kursledare: Steve Daurer. skogsekolog som har arbetat med skogliga naturvårdsinventeringar mer än 25 år via anställningar och uppdrag för Länsstyrelser, Skogsstyrelsen och olika skogsbolag samt för Naturvårdsföreningar. Han har inventerat skogar runt hela Sverige förutom Gotland. Han de två senaste åren på uppdrag av Naturskyddsföreningen och Bohusläns skogsnätverk inventerat och funnit gammelskogar i Bohuslän. Bohuslän har haft rykte om att vara ett skogfattigt landskap på grund av tidigare avverkningar som gjorts inte minst i samband med sillperioderna men det finns värdefulla naturskogar och gammelskogar främst i de inre delar av landskapet men även närmare kusten.

Vi har ingen organiserad övernattning för de som önskar men vi kan erbjuda sovplats hos några av oss arrangörer så meddela detta vid anmälan så fixar vi. Det finns också enklare boenden vid närbelägna stugor och campingplatser för den som så önskar.

Mat och fika får man ordna själv men vi kan nog ordna fika vid avslutningen på lördagen.

Värdefullt att ta med lupp eller motsvarande men vi kan låna ut till den som saknar. Fågelkikare rekommenderas.

Samlingsplats: Är ännu inte helt fastställd men troligen vid Ranebo friluftsanläggning som ligger 15 km öster om Tanumshede. Slutgiltigt besked i god tid innan kursen. Man kan ta sig kollektivt med Västtrafik (appen To Go) med tåg eller buss från Göteborg, Trollhättan Uddevalla. Från Tanums station eller Tanumshede kan man via Västtrafik beställa närtrafik men vi tror att denna resa kan vi lösa genom samåkning. För bilburna från andra orter förordar vi naturligtvis samåkning och ni kan notera önskemål om detta vid anmälan.

Kostnad: 500 kr per deltagare, Avgiften kommer debiteras efter kursen. Man kan ju begära att få denna kostnad betald av sin lokalavdelning.

Mer information: Bohusläns skogsnätverk /Naturskyddsföreningen: Erland Svenson: 0702–100115. erland.svenson@gmail.com

Anmäl dig på:
https://www.studieframjandet.se/vastra-gotalands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2024/oktober/skogsinventeringskurs-med-steve-daurer/


Han som vaknade av sång över taken.

Gunnar Eriksson med Rilkeensemblen

och Martin Berggren

Konsert lördag 5 oktober, 19.00
Rörane Studio

Klangrikt och poetiskt med lyrik av Tomas Tranströmer, Ebba Lindqvist, Solveig von Schoultz och Pär Lagerkvist. Femton sångare, Martin Berggren och en dirigent, hela studion kommer att vibrera. Med fönstret öppet blir drömmen genomskinlig.

Läs mer här https://www.rorane.se/gunnar-eriksson-med-rilkeensemblen/

Boka biljetter på studio@rorane.se

www.rorane.se


Carbon Ruins
Kunskapsbaserade tidsresor som verktyg i klimatomställningen

Vilken roll spelar kreativiteten, leken och spekulationen i klimatomställningen? Med grund i det konstnärliga hållbarhetsprojektet Carbon Ruins kommer etnologen och statsvetaren Ruben Ritzén från föreningen Climaginaries vid Lunds universitet prata om alternativa framtidsscenarier som metod för att utmana normer och attityder och förändra synen på vad både nutiden och framtiden kan vara.

Föreläsningen är en del i Hållbarhetsfestivalen och arrangeras i samarbete med berättarföreningen Lyssna & lär.

Datum: torsdag 17 oktober
Tid: kl. 19-21
Plats: Kulturhuset Hav & land i Hunnebostrand (Parkgatan 1, 456 61 Hunnebostrand)