Nu börjar vi gå in i riktiga skördetider och allt mer grönt kommer till butiken. Efter dagens leveranser tror jag det går utmärkt att klara sig utan ICA och Coop även för färskvaror… tänk om det kunde vara så större delen av året. Men för att det ska fungera så behöver vi lära oss att handla och ta hand om våra grönsaker i butiken. Lök som är så användbart har fått bli liggande lite för länge i kylen och då vissnar blasten. Det är inte någon fara för användbarheten för löken men det är synd på fin blast. Endel morötter låg för länge med blasten kvar och då blir de lite mjuka. Men vi lär oss alla hur vi ska ordna rutiner (och köpvanor) för att få detta att fungera.
En sak att minnas är att alla våra grönsaker är odlade i en liten skala, med omsorg, handkraft och helt utan kemiska praparat och konstgödsel. Det ser väldigt annorlunda ut än de storskaliga och ganska resurskrävande ekologiska odlingarna som vi kanske väljer i de andra affärerna. Dessutom är transporterna en väldigt stor skillnad!
Till dagen.
Idag kommer det finnas färska morötter och lök, sallat, potatis, dillkronor, västeråsgurkor samt delikatessen gröna bondbönor!
Hälsningar
Marcus (murkas@gmail.com)
Ps. Kom gärna med tips på vad ni gör för gott med grönsaker och även om ni har tankar om hur vi kan ta tillvara på grönsaker för att undvika svinn (det görs redan morotspickels och lök chutney)