Sammanfattning av det öppna mötet “Inspiration och erfarenheter av att bygga och bo i vagn/småhus”

Den 10 september arrangerade arbetsgruppen “Boende och inflyttning” en öppen träff om inspiration och erfarenheter av att bygga och bo i vagn/småhus. De drygt 20 deltagarna fick först höra arkitekten Emelie Berglund berätta om sitt examensarbete där hon ritat en småhusby i Hala i Bottna. Emelie visade bilder på den ritade småhusbyn som bestod av 4-5 småhus samt en i mitten liggande gemensamhetsbyggnad med kök, bastu, tvättstuga, möjlighet till övernattning samt möjlighet att ha större sammanslutningar som filmvisningar, workshops med mera. Resultat baserades på samtal med olika personer i trakten, en enkätundersökning och samtal med kommunen och andra aktörer inom området. I den här modellen skulle alla skriva sig på den gemensamma byggnaden och det skulle således vara en fastighet som exempelvis arrenderas av markägaren eller ägs gemensamt av de som bor i småhusen. Varje småhus skulle själv välja uppvärmningssätt medan den gemensamma byggnaden har ett uttänkt system.

Småhusbyn. Emelie Berglund.
Karta av var småhusbyn skulle kunna vara lokaliserad. Emelie Berglund.
Möjlighet till utebio vid gemensamhetshuset. Emelie Berglund.

Ytterligare tre personer, Marcus Nordgren, Catharina Perlmann och Kim de Bruin visade bilder och berättade om sina erfarenheter av att bygga sina egna småhus och bo i dem.

Marcus har byggt ett runt hus i två delar som byggdes i Falköping och sedan flyttades till Hala i Bottna där det sattes ihop och där det numera står. Huset har ett 12 voltssystem med solceller för belysning och en 230v för kylskåp och spis. Huset värms upp genom en kamin som är placerad i mitten. Taket är av rostfritt helsvetsat stål. I en förrådsbyggnad intill ligger dass, bastu och förvaring. Hala i Bottna är från början en gård som köptes av två par som ville skapa en bogemenskap. Sedan dess har ytterligare tre personer bosatt sig på platsen där det bl.a. finns möjlighet att odla tillsammans. 

Catharinas hus på hjul är helt “off grid” det vill säga, det finns ingen indragen el eller indraget vatten och avlopp. Huset har solceller och två fritidsbatterier för elanvändning. Uppvärmning sker genom en kamin. En stor del av att bo i ett småhus handlade om att skala ner och leva enklare. Inför bygget lades mycket tid på att rita för att hitta de optimala lösningarna för hennes behov. Huset står utanför Grebbestad men tankar finns om att flytta det och/eller sig själv ner mot Bottnafjordstrakten i längtan efter en större bogemenskap. 

Kim berättar om hur psykisk utmattning fick henne att vilja leva ett mer hållbart liv både på det yttre och inre planet. Där någonstans började processen med ett hus på hjul. Kims hus står i Kämpersvik som ligger mellan Grebbestad och Fjällbacka. Huset liknar till mångt och mycket Catharinas i dess konstruktion. Hon har dragit in el från markägaren. Kims hus stod klart för ca fem år sedan och hon har bott där sedan dess. Kim tipsade om att det är viktigt att ha koll på kondenspunkt, att ha fönster med bra U-värden samt att ha en riktigt bra kamin. Kim har valt att ha en Salamander-kamin. Kim har gjort en hel del föreläsningar om småhusbygge men gör även vandringar och andra aktiviteter. Mer finns att läsa på www.bruin.se

Är du intresserad av boendefrågor eller vill veta mer om projektet, maila samverkan@bottnafjorden.se

//Processledare Jeanette Karlsson, 2 oktober 2024